6 June 2013

Pengalaman ujian fizikal konstable polis wanita



Assalamualaikum..salam magrib semua..haa sekarang musim pencarian polis wanita bukan..sama la aku.Alhamdulillah pada 4jun aritu aku dah selamat menjalani ujian fizikal sebagai konstable polis wanita dalam pdrm.Aku jugak tahu rata-rata pembaca sekarang sedang mencari pengalaman-pengalaman orang terdahulu yang telah buat ujian fizikal bukan..

ya carilah aku hoho..straight to the point jew lah..aku malas nk taip panjang so aku bagi gambau jek la.pandai pandai lah u'all pahamkan maksud aku..

gambar pertama



kedua 

 

seterusnya
keh keh keh..praktis dulu sebelum pergi beb..ada lagi..


yehaaa..kene lompat katak..serius aku malas taip

okey itu antara ujian fizikal yang akan  dikenakan pada setiap calon.mula sekali korang akan ditimbang berat then ukur tinggi.Macam polis kat aku aritu..tinggi memang kene 157.Kalau u kurang dari 157..bek xpayah pergi.Tetapi bagi yang kurus macam aku.akan diberi kelonggaran.dengan kata lain polis tu lau baik hati memang akan tolong la..lau kurus boleh digemokkan.yang pendek tak boleh ditinggikan so..before pergi cek ketinggian okay..

selain dari ujian yang aku tunjuk kat atas..nanti u'all kene berkawad lah sikit..n cakap komand yang selalu dalam kawad..contoh macam "Baris sedia,cepat jalan" pastu bila bercakap tu makesure la suara kene lantang lau slow..ehh balik jew la dik oi..

okey lah aku dah malas nak tulis prepare kan diri anda.pastikan stamina kuat. cz kene berlari pon ye jugak nanti..pape pon aku nak gtau..aku lepas ujian fizikal nie hoho..btw moga dipanggil interview.adiosss...:)

p/s..ada pape xpaham boleh komen anda akan dilayan nanti.


****** dah ramai yang baca kan..bagi lah kredit sikit kt penulis dengan follow blog ini kihkihkih

61 comments:

Anonymous said...

kena buat senaman tu berapa kali dalam masa berapa mint?. dia ada tgk ke tgn bengkok ke apa ke? ni memng ujian fizikal dulu ye, dia x de ke ujian lisan?

Rara Emie said...

anon..hanya ujian fizikal sahaja.ujian lisan tiada..semua senaman diatas adalah wajib ddibuat mengikut arahan pegawai polis tersebut..tiada masa diberikan.polis hanya ingin melihat keupayaan kita membuat senaman tersebut.cara kita kawad pun polis dah boleh tengok tangan kita bengkok atau tak..

harap dapat membantu:)

Fieza Areyza said...

yg last tu dlm gambar lompat bintang. mana betul? katak ke bintang? pls help. thanks.

nuralwani razak said...

tme kseh byk2 atas informasi awk. .
sy kene jalani ujian fizikal 10 jun ni. .
harap boleh bt yg trbaek. .tggi ngn brt ok da kot sy rse. .tggi sy 170cm. .
tp tang berlari tu haha. .pancitttt...
xpe. .doakn sy ye. .sy akan cbe bt yg trbaek :)

nuralwani razak said...

tme kseh atas informasi awk. .
sy kene jalani ujian fizikal 10 jun ni., .
tggi dgn berat ok da kot sy rse. .tggi sy 170cm. .
tp tang berlari tu pancitttt haha. .
xpe sy akan cbe yg trbaek. .doakn sy ye :)

Anonymous said...

Sluar pendek n tshirt yg perlu bwk tu utk ape ek?

Rara Emie said...

Lompat bintang or lompat katak sama je..

Rara Emie said...

Sluar pendek dgn tshirt tu kte pkai waktu ujian fizikal..nnt kene salin baju okay.jgn risau semua polis wanita waktu ujian dlakukan.

Rara Emie said...

Lari dlm 10 meter j kak ulang alik sambil touch lntai..xpenat pon hoho cuma semput jew..kehkehkeh

Anonymous said...

keputusan akan diberitahu pada hari itu juga ke? kawad n lari 10m tu seorang2 ke beramai- ramai... seluar pendek tu atas lutut ke?

Anonymous said...

dia buat dlam dewan ker?or mmg kne bwak sportshoes?mse mle2 dtg pakai baju kurung ye?sory byk tnye..tq :)

Anonymous said...

adakah keputusan akan diberitahu selepas selesai buat ujian fizikal?


Anonymous said...

bagaimana pula dengan pemakaian kasut?

vee_comot said...

Wow..banyak membantu info ni.. Camne nk taw tangan bengkok ke x eh sis?

Rara Emie said...

Yee..kputusan akan tau lpas siap ujian fizikal tu jgak..semua ujian buat sorg2.suar pendek lau ley atas lutut laa..cz polis nk tgk parut2 huhu

Rara Emie said...

Buat dlam dewan..saya ritu xpakai kasut pn..berkaki ayam j..pkai kmeja bju kurung pn bleh..

Rara Emie said...

Kasut waktu p..kasut bertutup.

Rara Emie said...

Waktu kawad tu pn polis dah nmpak tgn kte bngkok tau x

Anonymous said...

hye sis,

sy kene interview 19/6 ni...
gigih joging everyday sb takut pancit nnt...
die ad suh lari 2.4km x?
dulu2 punye interview mcm ad jer kene lari2 ni.....panciiittttt

Anonymous said...

Lari tu cmne kak...lari atas court badminton ke...bpe kali kne..yg no 2 sit up ek...kne bpe kali...yg no 3 tu...push up ek..ke juz stay cmtu je smpi bpe minit!?interview xskli ek..knfius la..sbb ade owg ckp..interview shari tu jgak

Anonymous said...

Hoho atlast jumpe gak ujian ape kne buat.. Huhu nervous kot.. Sy punye turn 13 jun ni fuhhh.. Klo lari tu kompom xlrat.. Tinggi mmg ckup ckup je klo kai kasut ada lbih ckit haha.. Berat xtaw la sebb mmg berisi.. Tp tq for the info.. Lg dua hari kne prektis ni.. Klo ksut betutup tu xkesh kn tumit ke x?? N then die ade tnjuk dekt kite dulu ke cra nk buat semua ujian tuh?? Yelaa kawad mse skola je tu pon dh lupe

Rara Emie said...

saya rangkumkan sekali la ea..ujian fizika hanya ujian fizikal sahaja..tiada interview bagai..
ujian dilakukan dalam dewan..kira atas court badminton..
kasut..xkesah..tumit xtumit.
no 3 tu dik sit up..naikkan badan turunkn badan..xreti google dlu cara ye camne..
lari 2.4 km tu xada pon..

Anonymous said...

saya ada ptanyaan.sblum p ujian itu,kte kne wat mdcl ckup n xray ke?c0nfused kshtn dri d0c krajaan

Rara Emie said...

anon: tak perlu..bukan ye dah confirm dapat jd polis nk buat mdical chck up huhu

Niniey Rafiniey said...

parut memang diambil kira ye ? klu ade byk kne rejct la ye

Anonymous said...

Mse sit up tu...dye ade than kaki kte x..heheh...yela..kot klo x..mmg xbgn2 la sit up tu...no 2 yg sit up an..no 3 tu cm stand badan...tp cm push up pn ade...ehheh..sooo..mksdnye..xyah standby la tok hfal sume psl2 polis ney..skit pale je

Anonymous said...

nak tanya laa,, tang lutut berlaga tu mcm mana ye.. ramai ke yg lepas,

Anonymous said...

sis nak tya....berat cmna yea...diorg ambil kira x?ikut BMI ke?

Anonymous said...

berat diambil kira x sis....BMI

nadya said...

awak ada dip kan? tunjuk x sijil dip kat diorang?

Anonymous said...

owh oke :) tengs

Anonymous said...

ujian penglihatan macam mane plak ye? if ada parut xboleh ke?

Anonymous said...

Nervous laa. .Intrview mngu dpn jaa. .Tp ta tao na buat ape nnt. .

Ain Fazira said...

sys , kalau tak pandai buat senaman ngan kawad , polis tu ajar tak ??
ujian penglihatan macam mane sys? susa x? pls help me sys :')

Rara Emie said...

ain: xajar pn..lau xpandai belajar la dulu b4 pergi..ujian mata..ikut polis tu la...suruh tgk pen ke..cam nombor bercolour tu ke..

Anonymous said...

Memang kena pkai seluar pendek ke? tak boleh pakai seluar panjang tu?

Anonymous said...

hai sy bru je lpas ujian ,smlm,, gud luck ye bt korg yg belum ujian

Anonymous said...

Kene pkai suar pendek ke??? Lahai...sy punye esokk

catty pierremizz said...

selain yg ni ape lg yg diorg suruh buat sis?

Fieza Areyza said...

17hb hari tu dah pergi dah. alhamdulillah lulus ujian fizikal.
Kalau masa sy hari tu, ada je yg pakai suar track panjang, tp kena lipat/singkatkan smpi atas lutut. so better pakai je sluar pendek paras atas lutut.

Situp, push up, lari2 sikit, kawad, bg command

catty pierremizz said...

maksud die tak yah datang smart2 gune baju kurung la ni?

Fieza Areyza said...

@catty : kena pakai formal. datang pakai baju kurung atau kemeja ngn sluar slack, kasut bertutup.

Amy Zaty said...

saya kena ujian fizikal pd 27.06 ni..
nerves gile.. btl ke peha takleh rapat mase berdiri? kire die nk peha kecik la..

Amy Zaty said...

saya akn interview fzkal pd 27.06 ni.. nerves gile sbb dgo cite peha taknak bersanggit ea? tlg jwb please..

jeewa cielarkz said...

Siss.. lepas lulus ujian fizikal nak kene tnggu buat ujian ape pulak?? Please reply.

Anonymous said...

Pumping nk kena berape kali yea? pumping ni mcm susah sikit bagi saye huhu...risau la

Cek's Zaitun Othman said...

info yang sangat-sangat berguna untuk orang lain..saya pun dah lepas ujian fizikal ni..harap ada dalam senarai untuk temuduga seterusnya...msa sis pergi ujian fizikal ada brpa rmai yng dpt..msa sya pergi tu ada 6 org je yang dapat daripada 120 ...kalau ada rezeki kita...jumpa la kat pulapol nanti..hehe..

Izzuan Mohamad Nazri said...

sory msk sekali sy lelaki.. nk tanya mcm org yg de sejarah penyakit asma blh ke?? sy dh ok dh dh 3 thn xsakit.. susah x ujian tu?? heii x sedap hati ni...

nOra_haSniza said...

Salam..semua dah semak dpt or x utk tmuduga seterusnya?saya dah..n alhamdulillah dpt..wish u all best of luck..doakan sy juga ya..amin..

Anonymous said...

Good info! Tahniah buat semua yg berjaya... Insyaallah ada rezeki dapat la masuk PDRM. Sy ada adik lelaki, sy minat sgt lau dia dapat masuk pasukan beruniform ni...alhamdulillah setelah lama menunggu akhirnya adik sy dapat ujian fizikal oct depan. Doakan adik sy lulus semua ujian fizikal nanti yerrrrrr... :)

Anonymous said...

kalau ad parut xcdnt n opertion,die rject ke?sy g untk fzikal 2/9/13 ni.plez help me

Suthakar Ganasen said...

Saya Nak Tanya Ini. Yang Sit Up dan Push Up itu Kena Buat Berapa Kali Dalam.berapa minit..pls ujian fizikal saya pada 14/9..

Suthakar Ganasen said...

sit up dan push up berapa kali..

ibnu mansur said...

salam...nk tanyer..same ke ujian fizikal untuk lelaki dan wanita tu..tq 4 information.

Anonymous said...

salam.. kwn sy pegi ujian fizikal 7 sept lalu, agak2 bla kuar kputusan ntuk ujian sterusnya ek? n nk tgk kputusan kt sso pdrm tu jga ke? tq..

Rara Emie said...

maaf kpd semua pmbaca entry nie..saya tak sempat nak balas kesemua komen kalian..jika ada apa2 pertayaan..anda boleh baca balik komen2 kat atas sbb kebanyakan soklan yg ditanyakan semua dah terjawab okay..:)
trimas.

pulis sentry boy said...

yang ni penting Sis..lpas ujian fisikal okay..confirm ke kita akan di panggil temuduga? brapa lama pas ujian fisikal baru dia panggil temuduga..?

Rara Emie said...

tidak dik..belom confirm dapat.dlm..3bln..xjamin.ritu ujian fizikal bulan 7..dpt tau kputusan interviuew bln9...slalu update lmn web polis k.:)

Tsue Aeymmha Jukin said...

da dapat result? tmuduga lisan da stat 2sept kn :)

Anonymous said...

Kalo ade parut xlepas ek

iamHANIS said...

assalam.hai.nk tya. soo awk dah lps ke belum ujian lisan dgn medical checkup tu eh?hee.